SELAMAT DATANG

Blog ini memberikan khidmat nasihat kesihatan dan penjelasan secara saintifik meliputi masalah kesihatan fizikal, mental, emosi dan spiritual terutamanya penyakit yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh. Setiap pertanyaan amat dihargai dan semoga tulisan dalam blog ini bisa membantu meringankan penderitaan anda. Untuk mendapatkan rawatan, sila hubungi saya melalui borang yang disediakan di bawah

Isnin, 10 September 2007

Petua Adab Makan

Walaupun kita telah mengetahui ilmu mengenai nutrient (dalam blog ini sila rujuk topik bertajuk Petua Pengambilan Pemakanan), namun amalan pemakanan yang tidak betul juga mempengaruhi kesihatan akibat daripada tindak balas atom dan molekul daripada makanan yang diambil. Post ini menerangkan secara ringkas mengenai adab makan yang dipetik daripada pelbagai sumber. Atas sebab pengambilan makanan perlu mengambil kira halal dan suci, maka di sini diterangkan secara saintifik sebab-sebab alasan tersebut.

Punca makanan
Punca makanan dilihat dari pelbagai sudut. Sama ada bahan dan cara makanan diperolehi. Makanan yang halal walaupun diperolehi melalui cara yang haram akan mengganggu ikatan molekul dalam makanan dan mengubah DNA dan RNA dalam makanan.

Walaupun makanan diperoleh daripada hasil yang halal, tetapi jika restoran dan peralatan untuk menyediakan makanan tersebut daripada sumber yang haram (misalnya meminjam secara atau menggunakan hasil judi atau penipuan atau penindasan untuk membuka restoran), maka kesan terhadap makanan yang disediakan oleh restoran tersebut juga akan terganggu.

Transformasi karektor penyedia makanan

Karektor tukang masak dan penyedia makanan boleh dipindahkan kepada makanan yang disediakan. Sekiranya penyedia makanan seorang yang meninggalkan solat, kemungkinan besar orang yang memakan makanan yang disediakan ada sedikit pengaruh daripada sikap tersebut.

Makanan perlu ditudung

Makanan yang terdedah secara terbuka amat mudah teroksida walaupun makanan tersebut mempunyai ciri-ciri antioksida. Makanan yang dihidangkan untuk dimakan segera tidak perlu ditutup kedap, memadai dengan menudungkannya menggunakan tudung saji.

Tidak menonton TV atau mendengar radio ketika makan

Sekiranya ketika makan, seseorang itu menonton TV atau mendengar radio, maka segala yang ditontonkan atau didengari (melalui vibration) akan turut meresap ke dalam makanan dan apabila dimakan, ia akan turut dimakan bersama. Risiko untuk sesuatu perkara yang tidak baik mempengaruhi minda akibat daripada bahan yang ditonton atau didengar ketika makan, sebaiknya janganlah makan sambil menonton TV atau mendengar radio.

Selain itu, radiasi daripada pancaran TV akan turut mencemarkan makanan yang ingin di makan. Bunyi radio yang tinggi range nya boleh merosakkan ikatan molekul air yang ingin diminum.

Jangan makan keseorangan

Organ penghadaman adaalah organ yang menjaga pemikiran. Berfikir dengan tajam, fokus dan teliti ketika makan adalah amalan yang tidak baik.

Untuk mengelakkan amalan berfikir ketika makan, elakkan makan berseorangan. Makanlah dengan ditemani rakan. Ketika makan, digalakkan berbual supaya tidak rasa seperti makan keseorangan.

Makan dengan tangan kanan

Tangan kanan mengeluarkan tenaga manakala tangan kiri menyerap tenaga. Makan dengan tangan kiri akan menyebabkan makanan tersebut tidak bertenaga dan sia-sia dimakan. Oleh itu, makanlah dengan menggunakan tangan kanan.

Duduk ketika makan

Cuba sedaya upaya berada dalam keadaan duduk ketika sedang makan kerana makan ketika berdiri tidak dapat membuka saluran makanan dan proses peristalsis dalam sistem makanan terganggu.


Ketika makan, darah perlu sentiasa tersedia dalam keadaan vakum (menyediakan ruang) supaya proses penghadaman dan penyerapan berlaku dengan lancar. Darah dibersihkan oleh buah pinggang. Ketika berdiri, buah pinggang banyak menggunakan tenaga dan mengganggu proses pembersihan darah ketika sedang makan.

Semua jenis makanan hendaklah diambil ketika duduk kecuali ketika minum air zam-zam yang disunatkan berdiri.

Makan dengan menggunakan tangan

Ketika makan, gigi dan lidah akan mengesan zat makanan untuk dihantar ke otak dan otak akan menghantar isyarat kepada organ penghadaman di dalam badan untuk bersedia merembeskan enzim bagi tujuan penghadaman.

Sekiranya kita makan dengan menggunakan sudu, elakkan sudu tersebut daripada tersentuh dengan gigi dan lidah kerana isyarat bahan daripada sudu tersebut juga akan dikesan oleh gigi dan lidah. Keadaan yang serupa juga terjadi jika kita menghirup kuah dari mangkuk atau minum air, elakkan mangkuk dan gelas atau cawan daripada terkena lidah dan gigi.

Jilat garam sebelum makan

Mulut ialah kawasan penghadaman yang pertama. Proses penghadaman di mulut akan berjalan lancar sekiranya enzim amilase dirembeskan dengan secukupnya oleh kelenjar liur. Amilase dapat dirembeskan dengan secukupnya jika kandungan mineral seperti pottasium, iodin dan magnesium mencukupi.

Cara terbaik untuk mendapatkan mineral ini dengan segera ialah dengan menjilat garam sebelum makan. Pada masa yang sama, garam akan bertindak sebagai medium konduktor yang terbaik untuk menyalirkan isyarat zat makanan ke reseptor pengesan rasa di lidah.

Menjilat garam sebelum makan akan menjadikan makanan lebih enak dan rasa puas ketika makan. Rasa puas bermaksud tidak makan berlebihan dan berhenti sebelum kenyang.

Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

2 ulasan:

babylito berkata...

Berikut adalah "Kempen jom makan 5 warna sehari"

1)Hijau - Fitokimia adalah kompoun bioaktif semulajadi yang merupakan pigmen tumbuhan. Buahan dan sayuran yang berwarna hijau dapat membantu:
-Menguatkan tulang dan gigi
-Menyihatkan mata
-Mengurangkan risiko kanser

2)Merah-Buahan dan sayuran yang mempunyai warna merah dapat membantu:
-meningkatkan kesihatan jantung
-Menguatkan daya ingatan
-Menyihatkan saluran kencing
-Mengurangkan risiko kanser

3)Kuning/Oren- Buahan dan sayuran yang mempunyai warna berikut dapat membantu
-Meningkatkan kesihatan jantung
-Menyihatkan mata
-Meningkatkan sistem daya imunisasi
-Mengurangkan risiko kanser

4)Biru/ungu-Buahan dan sayuran warna berikut dapat membantu
-meningkatkan daya ingatan
-Melambatkan proses penuaan
-Menyihatkan saluran kencing
-Mengurangkan risiko kanser

5)Putih/cokelat-
-Meningkatkan kesihatan jantung
-Menstabilkan kolestrol
-Mengurangkan kanser

Selain dari fitokimia, buahan dan sayuran juga mengandungi bahan antioksida seperti vitamin, mineral dan enzim yang melindungi sel tubuh daripada pengoksidaan dalam badan.

Sumber:Pennington JAT Bowes dan Church Food Value of Portion Commonly Used, New York, Lipincot 1998.

Adakah warna makanan juga dapat memberi reaksi pada kesihatan tubuh??

ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN berkata...

Ya, warna sesuatu makanan mempunyai sebab tertentu dan kesan tertentu terhadap kesihatan. Paling penting ialah pastikan buah-buahan atau sayur-sayuran tersebut baru dipetik, bersifat organik dan tidak mengandungi logam berat.

Semoga anda bergembira dengan setiap maklumat dalam blog ini. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat pelbagai penyakit, sila hubungi saya.

(Semoga informasi yang dipublikasi dalam blog ini bisa memberikan manfaat serta pencerahan kepada pemirsa. Harapan saya agar semua senantiasa gembira dan jika anda mempunyai pertanyaan atau ingin menjalani pengobatan alamiah atau alternatif Attitude Therapy silahkan hubungi saya pada alamat yang tertera).

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
Sila klik untuk melihat petaPeta Lokasi
.
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

3 langkah mudah untuk mendapatkan rawatan dengan saya


Melengkapkan borang di bawah untuk membuka fail analisa.
(Caj RM10 dikenakan seperti cara pembayaran di bawah).




Anda akan dihubungi untuk dimaklumkan hasil analisa serta formula rawatan ditentukan.
(Sila beri tempoh 24 jam setelah borang dan bayaran diterima. Anda mungkin akan dihubungi melalui handphone atau email).



Formula rawatan diposkan ke rumah dan rawatan boleh dijalankan sendiri dengan segera.
(Sila beri tempoh penghantaran 3 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia dan 5 hari bekerja untuk selain semenanjung dan luar Malaysia. Penghantaran dibuat setelah bayaran kos rawatan diterima).

Borang Pemeriksaan Dan Analisa Kesihatan

   







Setelah menghantar dan membuat bayaran, anda akan dihubungi dan akan menerima hasil analisa secepat mungkin. Terima kasih.
 
   
     

Pembayaran Analisa Kesihatan Melalui Maybank2u

Akaun CIMB 0814 0000190 102
Atas Nama ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN
Caj bayaran untuk membuka fail analisa: RM10 (sekali bayar untuk seorang)